FINDIKTA TAHMİNİ REKOLTE 650 BİN TON

 FINDIKTA TAHMİNİ REKOLTE 650 BİN TON

 Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Levent Başaran 2012 fındık rekoltesi ve taban fiyat beklentisi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Batı Karadeniz Bölgesinde beklenen tahmini rekoltenin 200 bin ton dolaylarında olduğunu belirterek "Düzce ili sınırları içinde 80 bin ton olarak gerçekleşmesini beklediğimiz rekolte Akçakoca özelinde 29 bin ton civarındadır" dedi.

Bugün daldaki ürünün tamamının çuvala gireceği beklentisinin yanlış olacağını vurgulayan Başkan Başaran "Bugünden hasat zamanına kadar bazı etkenlerden dolayı verim kaybı yaşanması oldukça yüksek bir olasılıktır. Bu nedenle bugünden itibaren bu rekolte dikkate alınarak piyasalarda fındık fiyatlarının aşağı çekilmesine yönelik spekülatif oluşumlara dikkat edilmelidir. Bu yıl ihracatçıyı zora sokacak fiyatları aşağı çekecek bir ortamın oluşması beklentisi yok. Beklenen fiyat 5- 5.5 TL civarındadır. Bu fiyatın gerçekleşmesi ve yerleşmesinde en belirleyici etken üreticinin tavrıdır. Ürünü yoğunluklu bir şekilde pazara indirmeyip ihtiyacı kadar olanını satar ve de emanete kesinlikle fındık vermese fiyat 5 TL dolaylarında kalır" dedi.
Son günlerde bakanlıktan yapıldığı iddia edilen "Fındık 3,5 TL altına düşerse müdahale ederiz" açıklaması ile ilgili olarak kendilerine bir bilgi ulaşmadığını araştırmalarında bu ifadeye rastlayamadıklarını vurgulayan Başaran "Bu gibi söylemler kasıtlı olarak üretilmekte ve dillendirilmekte, üreticinin şartlandırılmasına yöneliktir. Konuşuldukça benimsenmesi beklenecek olan bu açıklamalara itibar edilmemeli. Bakanlık hiçbir şekilde müdahale alımı yapmayacağını, ancak desteklemelerin sürmesi talebimizle ilgili çalışmalar yaptığını açıkladı" dedi.
Son olarak serbest piyasa koşullarında fiyat belirlemede en etkin gücün üretici olduğunu belirten Başaran üreticiye yaptığı çağrıda "Kendi menfaatiniz için ihtiyacınız dışında satış yapmayın, pey der pey ürün satın ve kesinlikle emanete fındık vermeyin "ifadelerini kulandı.iha


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.