KIŞ HASTALIKLARINA KARŞI NE YAPMALI?

KIŞ HASTALIKLARINA KARŞI NE YAPMALI?

Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kemal Uğur Ercengiz, bir çok insanın derdi olan baş ağrısının nedenlerini anlattı, ilaç kullanımı konusunda uyardı. Ercengiz, grip konusunda da önemli açıklamalarda bulundu.

 

 

Her Çarşamba akşamı Mehmet İbrahimoğlu?nun sunumu ile ekranlara gelen Sağlık Rehberi programının dün akşamki konuğu, Bolu Özel Çağsu hastanesi doktorlarından Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kemal Uğur Ercengiz?di.

Programda baş ağrısı, kış hastalıkları, nezle ve gribal hastalıklar konuşuldu. Soruları yanıtlayan Ercengiz, baş ağrısı hakkında merak edilenlere açıklık getirdi, kış hastalıkları ve korunma yöntemleri ile ilgili bilgi verdi.

Her insanın hayatının belli dönemlerinde baş ağrısı çektiğini söyleyen Ercengiz, Baş ağrısının ortaya çıkma şekli ve nedenlerini anlattı.

?Baş ağrısının fizyolojisi ve ortaya çıkma nedeni, kafa kaidesindeki damarların genişlemesi ve aşırı dolgunlaşması olarak bilinmektedir. Baş ve boyundaki oluşumların, iltahabi rahatsızlıklar, damar patolojileri veya kas sistemini etkileyen rahatsızlıklarla kişi baş ağrısı hissedebilmektedir.?

Baş ağrılarının birçok nedenle yaşanabileceğini, hatta diş veya çene ile ilgili bir sorunun bile baş ağrısı yapacağını belirten Ercengiz, insanları ağrı kesici alırken dikkat etmeleri gerekenler hakkında uyardı, ?ilaçları bilinçsiz istismar etmeyin? dedi.

Ercengiz, ?Reçetesiz satılan birçok ilaç olduğu gibi ağrı kesicilerin büyük bir çoğunluğu eczanelerden hatta bakkal raflarından kolaylıkla temin edilebiliyor. İnsanlar bu ağrı kesicileri çok fazla istismar etmeden kullanabilirler. Kişiler geçmeyen ağrılar sonucunda genellikle hastane başvuruyorlar zaten. Şunu da belirtmekte fayda var. Biz hekimler nezdinde bir ilacı kullanırken yararlı olmasından daha çok zararlı olmaması önemlidir. Kişinin de bu doğrultuda ilaç alması, yan etkilerini bilmesi, kendi vücudunda bu ilaçla ters düşecek bir hastalık olup olmadığını bilmesinde fayda var. Zaten prospektüsler bunun için varlar.? Şeklinde konuştu.

Dr. Kemal Uğur Ercengiz, bulunduğumuz mevsimde sıkça görülen grip hastalığının ise solunum yolu rahatsızlığı olduğunu  ifade etti, herkesin senede birkaç defa geçirdiği grip hastalığında antibiyotik tedavi uygulanıp uygulanamayacağı konusuna açıklık getirdi.

Gripte antibiyotiğin yeri omadığını söyleyen Ergenciz, ? Virüs enfeksiyonlarında antibiyotiğin tedavi edici bir rolü yok. Bunun yanında kişilerin antibiyotik almasına rağmen iyileşememiş olması telaşa sebep oluyor ve neticesinde kişinin psikolojisi bozuluyor.? Dedi.

 İnsanların ilaç aldıklarında hastalığın bir anda kesileceğini sanmamaları gerektiğini söyleyen Ercengiz, gribe karşı nasıl önlem alınacağı hakkında önerilerde bulundu ve ?Beslenmede protein ve bol sıvı alınmalı, vitaminden zengin ve dengeli beslenilmeli düzenli uyku uyunmalı ve tabi ki grip aşısı olunmalıdır.? Dedi.

Dr. Ercengiz grip hastalığının basit gibi görüldüğünü belirtti, önlem alınmaması durumunda hayati önem taşıyan bir hastalıklara dönüşebileceği konusunda uyardı.

?Herkesin maruz kaldığı bir hastalıktır. Basit gibi gözükebilir ama bünye bağışıklığı iyi olmayan kişilerde hayati önem taşıyan komplikasyonlarda yapabilir. Bunun en sık görüleni zatüredir. Akciğer enfeksiyonu ile alt solunum yollarının etkilenmesi gribin bir komplikasyonu olarak öldürücü olabilmektedir. Bunun en tipik örneği, 1. Dünya savaşında görülen, İspanyol gribi olarak bilinen ve yaklaşık 100 milyon kişinin hayatını kaybettiği grip türüdür.?

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.