HEMOROİD HAKKINDA BİLİNMEYENLER

HEMOROİD HAKKINDA BİLİNMEYENLER

Düzce Özel Çağsu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Fikret Baştımar, bir çok insanın yaşam kalitesini düşüren hemoroidin bir hastalık olmadığını söyledi, hemoroide yakalanmamak için yeme alışkanlıklarının değişmesi gerektiğini vurguladı.

 

 

Televizyonumuzda yayınlanan Sağlık Rehberi programında Mehmet İbrahimoğlu?nun konuğu Düzce Özel Çağsu Hastanesi doktorlarından Genel Cerrahi Uzmanı Fikret Baştımar?dı. Programda Reflü?nün nedenleri, Safra kesesi hastalıkları ve Hemoroid?in tedavi yolları gibi birçok konu konuşuldu.

Baştımar insanların en çok karşı karşıya kaldığı mide reflüsü hakkında bilgi verdi, sebeplerini açıkladı.

?Gece yemek yiyerek yattığımız zaman bazı şeyler yaşıyoruz. Boğularak uyandığımız oluyor. Yeme borusu ve mide arasını düz yaptığımız zaman yediklerimiz geri geliyor ve akciğerlerimize kadar dolabiliyor. Neticede gerçekten boğularak kalkıyoruz. Öğürüyor veya istifra edebiliyoruz.?

Programda bir çok insanın derdi olan  Hemoroid ile ilgili bilgi veren Dr. Fikret Baştımar, hemoroidin bir hastalık olmadığını belirtti, hastalığa dönüşmesinin nedenlerinden anlattı.

?Kabız kaldığınız zaman, uzun süreli ıkınmalarda bu damarları yerinde tutan bağcıklarda kopmalar ve gevşemeler oluyor. Damar içindeki kan ile birlikte bombeleşmeye ve yavaşça dışarı çıkmaya başlıyor. Dışkı tahrişi ile yara olduğu zaman da kanamalar başlıyor. Makattan kanama olduğu zaman hemoroid hastalığından bahsedilir.?

Ağrı ve kanama yaşayan hastaların kendilerine başvurduğunu belirten Baştımar tedavi yöntemleri ve süreci hakkında da bilgi verdi.

?Muayenede hemoroidi gördüğümüzde bir derecelendirme yapıyoruz. Her birine yaklaşımımız farklı oluyor. Tanıyı dışarıdan gözümüzle bakarak koyuyoruz. Bazen dışarıdan bakmak yetmiyor. Makatın içinde bağırsakları inceleyip kanama yapan başka bir sebep olup olmadığına bakıyoruz. Hemoroidte kanama varken 25-30 cm yukarda bağırsakta da bir kanama görebiliyoruz. Bunu öğrenmek için hastaya endoskopi yapıyoruz. 1. ve 2. derece genelde medikal tedavi uyguluyoruz. 3. ve 4. derecelerde ameliyat ile bu hastalığın giderilmesini sağlıyoruz.

Baştımar hastalıktan korunmanın yollarını da açıkladı.

?Bir kere tuvalet alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerekiyor. Bağırsaklarımıza sürekli olarak komut vermemiz gerekiyor. Kahvaltı yaparken birkaç lokma yedikten sonra yarıda bırakıp tuvalete gidiyoruz. 60?a kadar sayıyoruz. Dışkılama olursa oldu, olmazsa yemeğe devam ediyoruz. Günde 3 öğün bunu yaptığımızda komut vermiş oluyoruz. Yukarıdan yemek gelecek aşağıyı boşaltmalısın. Bir süre sonra bağırsaklar alışkanlıklarını değiştirip bu komuta uyum sağlıyorlar. Bunun dışında kesinlikle bol çiğneyeceğiz. En az 2-3 Litre su içeceğiz. Bol yeşillik tüketeceğiz. Kabız kalmamak için sabahları 1-2 kaşık zeytin yağı öneriyorum. 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.