MUTLAKA TARAMA YAPTIRIN

MUTLAKA TARAMA YAPTIRIN

Düzce Özel Çağsu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Erdoğan Erdem, diyabetin çok sinsi bir hastalık olduğunu söyledi, çoğu zaman belirti vermeyen hastalığın tedavi edilmediği takdirde, şeker komasına sokabileceği, böbrek ve kalp yetmezliğine yol açabileceği uyarısında bulunarak, mutlaka tarama yapılmasını istedi. 

 

 

Şeker hastalığına tıpta verilen isim olan diyabet hakkında önemli açıklamalarda bulunan Düzce Özel Çağsu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Erdoğan Erdem, Türkiye?de tanı konulmuş olarak 7 milyona yaklaşan diyabet hastası olduğunu söyledi. Erdem, ? bu buzdağının görünen kısmı? dedi.

Erdem, ? Bir o kadar da tanı konulmamış kısım olarak düşünüyoruz, onları da katarsak yaklaşık 14 milyon diyabet hastası olduğunu düşünüyoruz. Diyabet çok sinsi bir hastalıktır, çoğu zaman belirti vermez. Bazen son dönemde hasta kalp krizi geçirdikten sonra ya da beyin felci geçirdikten sonra görüyoruz. Diyabetin farklı tipleri vardır. En çok görülen erişkin diyabetidir. Daha çok ağız kuruluğu, çok su içme, çok idrar yapma, bulanık görme, yemeklerden sonra halsizlik, gibi belirtileri vardır. Daha da ileri giderse zayıflama gibi belirtileri olabilir. Ama hiç belirti vermeden de yıllarca gidebilir.? Dedi.

Riskli grupların özellikle 40 yaşından sonra mutlaka ölçüm yapması gerektiğinin altını çizen Erdem, kimlere ölçüm önerdiklerini anlattı:

Erdem, ? Diyabet sinsi bir hastalık olduğu, çok geç tanı konduğu için bazı guruplara diyabet taraması öneriyoruz, tanıyı koyalım ve tedaviye başlayalım diye. Risk grubundaki kişilerden kan şeker ölçümleri istiyoruz. Özellikle 40 yaşını geçtikten sonra yılda bir defa açlık kan şekerinin bakılmasını istiyoruz. Normal geldiyse 3 yılda bir yapılmasını istiyoruz. Obez olan kişilere, ailesinde diyabet olan kişilere öneriyoruz. Gebelik diyabeti olan, iri bebek doğuran bayanlara öneriyoruz. Tansiyonu, kontrolü olan kişilere kontrol yaptırmasını öneriyoruz.? Şeklinde konuştu.  

Gebeliklerde rastlanan diyabetlerin genelde geçici olduğunu vurgulayan Erdem, yaşamlarının ileriki dönemlerinde diyabet olma risklerinin ise daha yüksek olduğunu belirtti.

Hastalığından haberdar olmayanların tedavi olmaması halinde aşırı kan şekeri yükselmesiyle birlikte şeker komasına girebileceğini söyleyen Erdem, dünyada her 6 saniyede bir insanın hayatını kaybettiği uzun süreli şeker yüksekliğinin göz, böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği gibi  problemlere de yol açtığının altını çizdi,  ? mutlaka tanısının konulması ve tedavi edilmesi gerekir? dedi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.