KADINLARA UZMAN UYARISI

KADINLARA UZMAN UYARISI

Düzce Özel Çağsu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Murat Yurtseven, kadın hastalıkları konusunda, kısırlıktan menopoza, tüp bebekten miyomlara kadar bir çok konuda aydınlatıcı bilgiler verdi, kadınların hem normal hem de hamilelik dönemlerinde mutlaka rutin kontroller yaptırmasını istedi.

 

 

Düzce Özel Çağsu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Murat Yurtseven, Sağlık Rehberi programında Mehmet İbrahimoğlu?nun konuğu oldu.

Düzce?de en çok görülen rahatsızlıklardan birinin Guatr olduğunu söyleyen Yurtseven, rutin kontroller yapılmadığı için bu hastalığın geç fark edildiğini vurguladı. Özellikle gebelikte guatr hastalığının çocukta problem yaratabileceğine dikkat çekerken, rahim ağzı kanseri konusunda ise, hastalığın ağrı yapmadığını, kanama ve enfeksiyon yapabileceğini belirtti.

Kısırlığın tanımını da yapan Op.Dr. Murat Yurtseven, tahta üzerinde çizim yaparak kısırlığın nedenlerini anlattı. Tekrarlayan düşüklerin ardından mutlaka bir kadın doğum uzmanına gidilmesini öneren Yurtseven, aşılama yönteminde, kadının yumurtalarının takip edildiğini, yumurtaların çatlama döneminde erkekten alınan hareketli spermlerin rahme enjekte edildiğini ancak tüpler kapalı olması halinde aşılamanın tutmayacağını belirtti.

Tüp bebek sürecinin psikolojik olarak kolay bir süreç olmadığının altını çizsen Yurtseven, halk arasındaki yanlış görüşlere de açıklık getirdi.

Yurtseven, ? Hiçbir tüp bebek yüzde yüz garanti değildir. Hastalar tüp bebek yaparım çocuğum hemen olur diye düşünüyor kesinlikle böyle bir şey yok. Yumurtalar da spermler de normal olsa, her şey normal olsa bile böyle bir oran yok. Şu an bize 1 tane sperm bile yetiyor. O spermle yumurtayı dölleme şansımız var.? Derken, halk arasındaki yanlış görüşü açıkladı, başkasının spermiyle döllenme yapılmadığını söyleyerek, tüp bebek yapan bir kadının 1 yıl sonra hamileyim diye gelmesi gibi örnekler de yaşandığını dile getirdi.

Hamilelerde ya da normal hastalarda sıvı kaybı yaşanmaması için günde 2 litreden fazla su tüketilmesi gerektiğini söyleyen Yurtseven, rahim filminin normal muayene gibi olduğunu korkulacak bir durum olmadığını ifade etti.

Programda izleyicilerden gelen soruları da cevaplayan Yurtseven, rahimdeki bir kas dokusunun büyümesi ile miyomların meydana geldiğini anlatırken, bu miyomların yüzde 99?unun kanser olmadığını belirtti.

Yurtseven, ? Pek çok insan miyom olduğunu bilmez. Çünkü her miyom belirti vermez. Miyom eşittir ameliyat demek değildir. 2 mm?den tutun 30 cm?ye kadar olabilir. Seneler önce bir kova ile miyom almışlığım var. Hastanın tek şikayeti karnındaki şişmeydi.? Diyerek, miyomların, gaz rahatsızlığı, anormal kanama, kasık ağrısı, kısırlık, kabızlık, sık sık idrar çıkma gibi belirtileri olabileceğini kaydetti.

Gelişmiş ülkelerde menopoz yaşının yükseldiğine dikkat çeken Yurtseven, menopoza giren bir kadının uzun süre sonra adet olması halinde öncelikle rahim duvarı kalınlığını ölçtürmesi gerektiğini ifade etti. 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.