SAĞLIKTA ŞİDDETE DİKKAT ÇEKTİ

SAĞLIKTA ŞİDDETE DİKKAT ÇEKTİ

SES Düzce İl Temsilcisi Bülent Türkmen, sağlık çalışanlarına yönelik şiddette, hasta ve hasta yakınlarının sağlık hizmet beklentisinin karşılanmamasının sorumlusu olarak sağlık emekçilerini gördüklerini söyledi, sağlık çalışanlarının tüketildiğini vurguladı.

 

 

Sağlıkçılar sorunları altında 14 Mart Tıp Bayramını kutlarken, SES Düzce İl Temsilcisi Bülent Türkmen, bu yıl da 14 Mart?tın gerektiği gibi kutlanamadığını söyleyerek, sağlıkta şiddete dikkat çekti.

Atatürk Devlet Hastanesi poliklinikler girişi önünde yapılan basın açıklamasında Türkmen,

şiddetin sağlık emekçileri için en önemli sorun olduğunu söyleyerek, bu soruna toplumun dikkatini çekmek, sonuçlarını gözler önüne sermek için altı ilde sağlık emekçileri ile yapılan anket çalışmasının verilerini paylaştı.

 

VERİLER ÇOK ÇARPICI

Türkmen, ? İçerisinde ilimizin de olduğu şiddet anketi çalışmamıza 247?si erkek 553?ü kadın toplam 800 sağlık çalışanı katılmıştır. Düzce İlimizdeki anket sonuçları ise;

Anketimize 51 Erkek, 102 Kadın olmak üzere toplam 153 kişi katılmıştır. Katılanların 80 kişi sözel, 14 kişi fiziksel,  toplamda 94 kişi şiddete uğradığını bildirmiştir. Bu da yüzde 61.4 oranında şiddete uğradığını göstermektedir. 31 Sağlık çalışanı birden fazla şiddete uğradığını söylemekte buda şiddet oranını yüzde 81,7 ye çıkarmaktadır. Anket sonuçlarına göre en çok şiddete uğrayanlar yüzde 84,3 oranla kadın hemşirelerdir. Hemşireleri ise yüzde 78 oranla hekimler, yüzde 72,5 oranla güvenlik görevlileri takip etmektedir. Şiddetin kimin tarafından uygulandığı sorusuna ise birinci sırada yüzde 78 hasta ve hasta yakınları, 2. sırada  yüzde 10.4 yöneticiler, 3. sırada yüzde  4.2 birim sorumluları, son sırada ise yüzde 4.2 çalışma arkadaşı yanıtı verilmiştir.? Dedi.

 

ŞİDDET ÇÖZÜM MEKANİZMASI OLARAK GÖRÜLÜYOR

Hasta ve hasta yakınlarının sağlık hizmet beklentisinin; kamu spotları, reklamlar, siyasetçiler vb. aracılığıyla yükseltilmesine, sağlık talebinin kışkırtılmasına karşın beklenen hizmete erişememelerinin sorumlusu olarak sağlık emekçilerini gördüklerini  vurgulayan Türkmen, şiddet uygulamanın bir sorun çözme mekanizması olarak algılandığını belirtti.

Sağlık hizmeti vermeye çalışan; hekiminden hizmetlisine tüm sağlık emekçileri için sağlık kurumları artık verimli ve huzurlu  bir ortam olmaktan çıktığını söyleyen Türkmen, ?  yoğun iş yükü, performans baskısı altında ezildiğimiz, yetmezmiş gibi her an şiddete maruz kaldığımız, can güvenliğimizin  olmadığı yerler haline gelmiştir. Sağlık sistemindeki tüm sorunların sorumlusu olarak sağlık emekçilerini gören, şiddet uygulamayı hak arama zanneden hasta ve hasta yakınlarının şiddeti bir yandan, sırtını iktidara yaslamış liyakatsız yöneticilerin uyguladıkları mobing diğer taraftan; tükeniyoruz! Tüketiliyoruz! Sağlık ortamının getirildiği bu noktada bizler mesleğimizden uzaklaşıyor, yabancılaşıyoruz.

Şiddete uğradığımızda anksiyete ve huzursuzlukta artış, işi yapmaya devam edemeyecek kadar moral çöküntüsü, değersizlik hissi yaşamaktayız. Şiddet sonrası yaşadığımız moral çöküntüsü ile hizmet vermeye çalışmak hem bizler hem de hastalarımız için verimli ve sağlıklı olamamaktadır.? Şeklinde konuştu.  

Yaşanan şiddet olaylarının bağlı olunan sendikalara iletilmediğinden sendikaların duyarsız kalıyormuş inancının hakim olduğunu vurgulayan Türkmen ,Sağlıkta şiddet yasa tasarısının yasalaşmasını, şiddetle etkin şekilde mücadele edilmesini istedi.

 

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.