2. DÖL MÜCADELESİ BAŞLIYOR

2. DÖL MÜCADELESİ BAŞLIYOR

Düzce?de 1997 yılından beri görülen Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısının Mayıs ve Haziran aylarında birinci döl zararı meydana getirirken,  bu günlerde ikinci döl zararını meydana getirmek üzere yeniden arazilerde görülmeye başladığı bildirildi.Tarım İl Müdürü Harun Kabaoğlu, zararlı ile ilaçlı mücadeleye başlanması gerektiğini bildirirken, özellikle arıcıların zarar görmemesi için ilaçlama yapılmadan 7 gün önce uyarılmalarını istedi.

Bir çok bitkide beslenebilme kabiliyetinde olan Amerikan beyaz kelebeği, mücadele edilmediğinde popülasyonunu artırarak farklı alanlarda yeni zararlar meydana getirebiliyor. Özelikle yaşamını rahat geçireceği bitkileri tercih ederken,  bölgemizde en çok dut ve akçaağaçlarda görüldüğü ayrıca diğer bitkilerden fındık, elma, armut, kiraz, bahçeleri ve hatta kavak gibi bitkilerde de zarar yaptığı tespit edildi.

MEKANİK MÜCADELE TERCİH EDİLMELİ

İkinci döle ait İlk kelebek çıkışlarının 15 Temmuz 2018 tarihinde görüldüğü bildirilerek,  kelebek çıkışlarının peyderpey görüldüğü bu günlerde bahçelerde zararlının yumurta paketlerini bulmak için özellikle uç dallardaki yaprakların kontrol edilmesi istendi.

Tarım İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada;

?Tırtıl kolonileri fındık bahçelerinde çaprazlama olarak birer ocak atlanarak her bahçede 10 ocakta sayım yapılmalıdır. Sayımlar sonucunda ocak başı 5 tırtıl kolonisi ya da yumurta paketi tespit edilirse ekonomik zarar eşiğinin üstünde olması nedeniyle mücadeleye karar verilmelidir.

Mücadelede çevre, insan ve hayvan sağlığı dikkate alınarak alternatif mücadele metotları uygulayarak zararlının kontrol altına alınması amaçlanmalıdır. Özellikle mücadelede Entegre Mücadele Prensipleri (IPM) kapsamında mücadele metotlarından mekanik mücadele tercih edilmeli, yapılamıyorsa biyolojik mücadele ve doğal düşman popülasyonunun korunması amacıyla çevre ve insan dostu bitki koruma ürünü bakteriler kullanılmalıdır. Kimyasal mücadele kaçınılmaz ise de IGR ( Böcek Gelişim Düzenleyiciler) aktif maddeler tercih edilerek mücadeleye karar verilmelidir.? Denildi.

POPÜLASYON YÜKSEKSE İLAÇLI MÜCADELE

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Harun Kabaoğlu, ?? İl Özel İdare destekli olarak ikinci döl zararına karşı 50.000 TL?lik bütçe ile alınan ilaçların zararlının yoğun olarak görüldüğü il genelindeki köy muhtarlıklarına dağıtılmış olup, çiftçilerimizin kendi bahçelerinde yapacakları kontrollerde, yapraklarda yumurta paketleri, larva kümeleri ve örülmüş ağlar ile karşılaşıldığında, bunların öncelikle budama makası ile kesilmek suretiyle imha edilmeleri, popülasyonun yüksek seyretmesi halinde ise ilaçlı mücadeleye başlanmalıdır. İlaçlı mücadelede özellikle arılara zarar vermeyen çevre dostu ilaçların kullanılmasının önemli olup, bu nedenle muhtarlıklara dağıtılan ilaçların kullanılması, yeterli olmaması durumunda ise çiftçilerimizin İl veya İlçe Müdürlüklerimize başvurarak yazdırdıkları reçete ile ilacı alarak ilaçlı mücadeleye başlamaları gerekmektedir. İlaçlı mücadeleden 10-15 gün sonra ağaçlar kontrol edilmeli yeni bulaşma ya da yeni açılan yumurta paketleri varsa ikinci bir ilaçlı mücadele yapılmalıdır?? şeklinde açıklamada bulundu.

KONTROL ALTINA ALINMAYA ÇALIŞILDI

Düzce Merkez mahallelerde Düzce Belediyesi tarafından zararlı ile mücadele için organizasyon yapılırken,  mahallerin ortak alanları park ve bahçeler oluşturulan ilaçlama ekipleriyle zararlı kontrol altına alınmaya çalışıldı.

PROJE HİBE KAZANDI

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülay Kaçar ile İl Müdürlüğü tarafından yürütülen arazi çalışmaları kapsamında 2 tür doğal düşman parazitoit tespiti yapıldığı ve bu konuda hazırlanan projenin TÜBİTAK?tan 350.000 TL değerinde hibe almaya hak kazandığı da bildirildi.

ARICILAR DİKKAT!

İl Müdürü Kabaoğlu ??özellikle bölgemizde arıcılığın her geçen gün değer kazanması nedeniyle Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısıyla mücadelede ilaçlama yaparken arıcıların zarar görmemesi için gerekli tedbirlerin alınması, arıcıların ilaçlamadan 7 gün önce uyarılması gerekmektedir?? dedi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.