FINDIK PAZARA İNDİ

FINDIK PAZARA İNDİ

 Ağustos ayının ilk günlerinden bu yana toplanıp harmanlanan fındık satışa sunulmaya başladı. Özellikle borcu olan ve gurbetten gelen üreticiler tarafından satışa sunulan kabuklu fındığın kilosu ise 3, 7 ila 4 TL aralığında satılıyor.

Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Levent Başaran satışa sunulan fındığın gerçek değerinin olmadığını belirterek, "Çiftçimiz artık fındık piyasasının nasıl oluştuğu konusunda bilinçli. En az ürün indirmeye ve elden geldiğince bekletmeye çalışıyor. Erken satış ve emanete fındık verilmemesi çağrısı olumlu sonuç vermiş görülüyor. Pazara inen fındık tüccara borcu olan ve çok sıkıntı çekenlere ait" dedi.
Yakın tarihte fındık fiyatlarının yükseleceğine işaret eden Başaran, "Bugün fındık piyasasında psikolojik bir savaş yaşanıyor. Tüccar ve ihracatçı rekolte yüksek söylemini ısrarla sürdürerek fiyatı düşük tutmaya gayret ediyor. Oysa yaşanan olumsuz hava koşulları rekolteyi önemli oranda düşürdü. Kimse acele etmesin. Piyasa günlük iniş çıkışlar gösteriyor. Oturmuş değil. Acele etmeyen bekleyen kazanacak" diye konuştu.
Akçakoca'da fındık piyasasının iki önemli alıcısından biri olan Pazvantoğlu fındık yetkilisi Şener Pazvantoğlu, genel olarak fındığın yüksek kalitede olduğunu belirterek, "Alımlara başladık. Randıman gayet güzel. Çok dar bir bölgede aşırı sıcakların oluşturduğu yanıktan dolayı sıkıntı var. Üretici yüksek miktarlarda fındık satmıyor. Fiyatı yeterli bulmuyor ve yükselmesini bekliyor. Piyasalar her yıl böyle beklentilerin altında açılır. Tüm kesimlerde önümüzdeki günlerde yükseleceği beklentisi hakim" dedi.
Israrla bu yıl fındığının randımanının çok iyi olduğunu ve üreticinin sattığı fındıkta buna çok dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Tandoğan Fındık yetkilisi Serkan Tandoğan ise " Piyasa 4 TL diyorlar. Bana 4 TL'den fındık aldım yada sattım diyen gösteremezsiniz. Randıman hesapları ile 3,5 seviyelerine düşüyor. Yazık. Üretici sabretmeli ve de sabrediyor. Öyle yüklü miktarda fındık inmiyor. Zordaki vatandaş küçük miktarlarda satış yapıyor. Çağrılar işe yaramış görünüyor. Yükseleceğinden eminiz" diye konuştu.
Fındığını erken pazara indiren üreticiler ise kesinlikle zararına satış yaptıklarını vurgulayarak, "Ağustos ayının ilk gününden bu yana fındık toplama başladı. Bazı köylerimizde hasat dönemi halen devam etse de özellikle sahil ve orta kesimde fındığını erken toplayarak kurutanlar ürününü pazara indirmeye başladı. Özellikle borcu olan ve gurbetten gelen üreticiler tarafından pazar indirilen fındık 4 lira seviyelerinde satışa sunuluyor. Halbuki geçen piyasa 6 liralar seviyesinde idi. Bugün bir üreticinin kilo başına ortalama kaybı 2 lira. Her şeyde fiyatlar artarken fındığın satış fiyatının düşmesi çok üzücü. Çünkü geçen seneye göre, hem işçi fiyatı arttı, hem gübre fiyatı arttı, hem de mazot fiyatı arttı. Ama ne değişti de fındık fiyatı düştü. Bizler diğer fiyatların artış yaptığı bir süreçte fındığın da satış fiyatının artmasını beklerdik. Bu tablo karşısında açıkçası ne diyeceğimizi de bilemiyoruz. Her şey ortada. Geçen sezon 6 liradan satışa sunulan fındığın bu sezon 4 liradan satışa sunulmasına bir anlam veremiyoruz. Direnebildiğimiz kadar direneceğiz ve satmamaya gayret edeceğiz. Emanete verilmemesi için çabalıyoruz. Yükseleceği umudundayız. Yeterki birlikte hareket edip sabredelim'' diye konuştular.iha


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.