MEME KANSERİNDE ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

 MEME KANSERİNDE ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

 KETEM 1-31 Ekim tarihleri arasında kutlanan Meme Kanseri Bilinçlendirme ayı dolayısıyla spor sokak girişinde bir stand açtı. Stant da vatandaşları bilgilendiren Dr. Aslı Yelgin, 2009 yılından bu yana merkezde bin 300'e yakın bayana meme, 3 bine yakın bayana rahim ağzı, 270'e yakın erkeğe de prostat kanseri taraması yaptıklarını söyledi. 3 bayanda meme, 5 bayanda rahim ağzı ve 5 erkekte prostat kanserine rastlandığını dile getiren Yelgin, erken teşhis sayesinde hastaların tedavisinin kolaylaştığını, ayrıca iyileşme şansının yükseldiğini vurguladı.

Yelgin 2009 yılından bu yana yapılan taramalarla ilgili verileri şöyle aktardı: "1-31 Ekim tarihleri arasında Meme Kanseri Bilinçlendirme ayı dolayısıyla bir dizi etkinlik gerçekleştiriyoruz. Açtığımız stant da bunlardan biri. 2009 yılından bu yana merkezimizde bin 300 mamografi, 3 bine yakın da smeartesti uyguladık. 5 kişiye meme kanseri, 4 kişiye de rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Ayrıca 85 kişide rahim ağzı kanseri öncül hücreleri tespit edildi. Bunların tedavileri yapıldı. Meme kanseri teşhisi konan 5 vakadan 3'ü erken dönem olduğu için tedavileri çok daha kolay oldu. 270 erkekte prostat taraması yapıldı. 5 vakada prostat kanseri tespit edildi."
Yelgin kendi belirledikleri tarama bölgelerinde riskli yaş gruplarına tarama testleri uyguladıklarını kaydederek "Biz başvuruların dışında tarama bölgeleri belirleyerek buralarda riskli yaş gruplarında kanser taramaları yapıyoruz. Muhtarlar ile irtibata geçirilerek riskli gruplar araçlarla köyün belirlenen noktasından alınıyor. Tarama işlemi yapıldıktan sonra yine aynı yere bırakılıyor. Merkezimizde tüm tarama faaliyetleri ücretsiz. Yalnızca erken teşhisi mümkün olan kanser türleri için tarama yapılıyor" dedi.iha


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.