NEDEN UNUTKANLIK YAŞARIZ ?

NEDEN UNUTKANLIK YAŞARIZ ?

 

Son yıllarda hafızanın beynin bütün hücrelerine yayıldığı ve bilgilerin entegresyonuyla ortaya çıktığı söylenmektedir. Hafızanın iyi gelişmemesi; genetik faktörler kadar annenin çocuğa hamileliği sırasında geçirdiği ve beyni etkileyen hastalıkları, beslenme bozuklukları ile de ilgilidir.

Çocuk doğduktan sonra beslenmesi ilgi ve şefkat görmesi, temel ihtiyaçlarının zamanında ve anında giderilmesi iyi bir beyinsel gelişim ve iyi hafıza demektir.

Hafızanın işleyebilmesi için ayrıca görsel, işitsel, dokunsal uyarılar olması gerekir. İnsanoğlu için gerekli olan her şey çevresinde vardır. Evrenle bir bütünlük içinde yaşamaktadır. Evreni anlamak için, iyi bir hafızaya sahip olmak gerekir. Aldığımız uyarıları algılamamız ve kaydetmemiz yetersizse yaşam kalitemiz düşer.

Hafızanın en önemli komponenti alınan bilgilerin anında tesbit edilip kaydedildiği "tesbit" bölümüdür. Bu olmadan hiçbir şey öğrenemeyiz ve yaşam çekilmez hale gelir.

Günlük yaşamda gerekli olan bilgiler bu kompenente yerini alır. Gelecek için lazım olanlar uzak hafızaya atılır. Kişi için önemli olan (ailesi, ekonomisi, dünya görüşü ,tepkileri vs.) bilgileri hep kayıt edilir.

Kişinin ilgi alanına giren bir konu gündeme geldiğinde; alınan uyarılar uzak hafızadan kayıtlı bilgileri çağırır ve kişide bir reaksiyon ortaya çıkar. Öğrenilen bir çok şey uzak hafızadan otomatik olarak da hareketlerimizi yönlendirir. Örneğin düğmemizin ne şekilde iliklemeyi öğrenmişsek o şekilde davranış ortaya çıkar.

UNUTKANLIK NEDENLERİ

- Aşırı stres ortamda bulunmak

- Zihinsel meşguliyetin fazla olması

- Depresyon geçiriyor olmak

- Aşırı sorumluk duygusundan dolayı çok ayrıntılara dalmak, özden uzaklaşmak.

- Çevresel uyaranların eksik olması

- Ekonomik ve sosyal nedenlerle beslenme bozuklukları

- Bazı kaygı bozuklukları

- Şizofreni

- Disosiyatif bozukluk

- Demans (bunama)

- Kafa yaralanmaları

- Beyin kanamaları

- Beyni tutan mikrobik vs hastalıklar

- Vitamin eksiklikleri

- Bazı epilepsi türleri

Belli bir yaştan sonra unutkanlık başlamışsa, yaşlanmaya bağlı bunama kuşkusuyla nöroloğa başvurulması gerekiyor. Ancak psikiyatri uzmanları,genç yaşlarda, yani 40-50'li yaşlardan önce kalıcı ve günlük hayatı etkileyen unutkanlıklar yaşanıyorsa; beraberinde keyifsizlik, moralsizlik, konsantrasyon eksikliği, işten kaçınma hali gibi diğer belirtiler varsa, organik bir şey olma ihtimalinin çok daha düşük olduğunu, kişinin depresyonda olabileceğini belirtiyor. İşte bu durumda gidilecek adres, psikiyatri uzmanı oluyor.

Hafızayı güçlendirme yolları ise ,

Sağlıklı beslenmek ve bol su içmek,

Vücut açısından bazı maddelerin ve vücut sağlığının korunması beyin için gerekli olduğundan, ağır diyetler ve uzun süren açlıklardan kaçınmak,

Spor yapmak, özellikle yürüyüş,

Bulmaca çözmek (Ama sürekli olarak değil),

Kitap okuma, müzik dinleme gibi uğraşlara konsantre olmak,

Sosyal ilişkileri geliştirmek.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.