İŞTE BALIK,İŞTE ŞİFALARI !

İŞTE BALIK,İŞTE ŞİFALARI !

Beslenme uzmanları iyi kalite protein, demir, çinko ve birçok vitamin içeren balığın sık sık tüketilmesini öneriyorlar.Tatlı ve tuzlu su ürünleri beslenme açısından son derece değerli gıdalardır. Özellikle balık diğer hayvan etleriyle kıyaslandığında önemli üstünlüklere sahiptir.

Öncelikle balık biyolojik değeri yani yararlılığı yüksek bir protein kaynağıdır. Hayvansal kaynaklı protein, büyüme, gelişme ve dokuların onarımı açısından bitkisel kaynaklı proteinlerden daha yararlıdır. Günde 250 gram balık yiyen bir yetişkin insan, günlük protein ihtiyacının tümünü en yararlı şekilde karşılamış olur.

Balık; demir ve çinko gibi vücut için çok önemli olan iki mineralden son derece zengindir. Özellikle büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar ve kadınlar için balık yararlı bir besindir.

Hayvansal kaynaklı gıdalar yüksek düzeyde kolesterol içerir. 100 gram balık etindeki kolesterol 50 ile 100 miligram arasında değişir. Bu yüksek bir düzeydir ve kan kolesterolünü artırabileceği düşünülebilir. Ancak özellikle yağlı balıkların içerdiği yağlarda bulunan omega 3 yağ asitleri beslenme açısından büyük önem taşır.

Bu yağ asitleri, kanın kolesterol düzeyini düşürmelerinin yanı sıra kalp-damar hastalıklarında önemli rol oynayan kan akışkanlığını da düzenlerler. Kalp hastalıklarının yanı sıra kansere karşı da koruyucu özellikleri vardır.

Omega 3 yağ asitleri çocukların büyümesi, beynin gelişmesi için son derece gerekli yağ asitleridir. Balık yağları A, D ve E vitaminleri yönünden de son derece zengindir.

Ancak balıklar aşırı sıcağa ve uzun süreli depolamaya karşı duyarlıdır. Bu yüzden uygun şartlarda saklanmaları ve pişirirken yakılmamaları gerekir. Balıkların buğulama tarzında ya da fırında pişirilmeleri sağlık açısından daha yararlıdır. Uskumru, palamut, lüfer, somon, hamsi, istavrit gibi yağlı balıklar omega 3 yağ asitlerinden daha zengin oldukları için beyaz etli, yağsız balıklara tercih edilmelidir.

Somon, ringa, uskumru gibi balıklarda çok miktarda bulunan Omega 3 yağ asidinin erkekleri prostat kanserinden koruduğu saptandı.

Vücudun üretemediği ve mutlaka beslenme ile alınması gereken Omega 3 yağı kansere karşı iyi bir silah olmasının yanısıra, yaşlanmayı geciktiriyor, öğrenme sürecini hızlandırıyor, depresyona iyi geliyor, akıl ve zihin sağlığını koruyor. Haftada en az bir kez balık yiyen erkeklerde prostat kanseri riskinin azaldığı saptandı. İsveç?te 6 bin 272 erkek üzerinde 30 yıl süren araştırmalarda, balıkta bulunan omega 3 yağ asidinin, prostat kanseri riskini azalttığı belirlendi. Araştırmalarda, balık tüketmeyen insanlarda prostat kanseri riskinin 2-3 kat daha fazla olduğu gözlendi. Omega 3 yağ asidinin, daha çok somon, ringa ve uskumru gibi soğuk su balıklarında bulunduğu kaydedildi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.