OMUZ HASTALIKLARI KONUŞULDU

OMUZ HASTALIKLARI KONUŞULDU

Sağlık Rehberi Programında omuz hastalıkları ve felçli hastalara uygulanan fizik tedavi yöntemlerini anlatan Düzce Özel Çağsu Hastanesi Fizik Tedavi ve rehabilitasyon uzmanı doktor Fatma İçyer, bu hastalıklarla ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.

 

 

Sağlık Rehberi Programına bu hafta konuk Düzce Özel Çağsu Hastanesi Fizik Tedavi ve rehabilitasyon uzmanı doktor Fatma İçyer oldu. İçyer, Felçli hastalara uygulanan fizik tedavi yöntemleri, omuz hastalıkları ve tedavi yöntemlerini anlattı.

Omzunun el için bir kaldıraç görevini gördüğünü söyleyen İçyer, omuzun kaldıraç görevini görememiş olması halinde elin işlevini gerçekleştiremeyeceğini söyledi.

Omuz ağrısının toplumda sık görüldüğünü dile getiren İçyer, fizik tedavi alanında en sık görülen hastalığı omuz hastalıklarının oluşturduğunu söyledi.

İçyer,? ağrısı iltahabi nedenlerde olabilmektedir. Omuz içerisinde sıvı kesecikleri vardır. O sıvı kemiklerin birbirine sürtünmesini engeller. Omuz kaslarının yırtılması olabilmekte, tam ya da kısmi olabilen yırtıklar, omuz çıkıkları, kırıkları yine bu gruba girebilmektedir? dedi.

Omuz ağrısının dikkate alınmaması halinde omuzun işlevlerini yavaş yavaş kaybedeceğini dile getiren İçyer, omuzun hareketli bir eklem yapısına sahip olmasından dolayı çok hızlı bir şekilde kas erimesi meydana geldiğini belirtti.

İçyer,? omuz kullanılmamaya devam ettiği zaman ileri ki zaman da kireçleme ve omuzu hareket ettiremeyecek noktaya gelmesi gibi problemle karşılaşabilmekteyiz. Bu konuda omuz ağrılarını geciktirmemek lazım ve ciddiye almak gerekir? şeklinde konuştu. 

50 yaş üstü bayanlar da daha çok omuz hastalıklarının görüldüğünü ifade eden İçyer, omuzun çok sık kullanılan bir eklem olduğu için aşınma meydana geldiğini söyledi.

İçyer,? yanlış harekette bulunma, elini arkaya çevirip zorla bir şeyler getirmeye çalışmak, yukarıda duran bir cismi zorla indirmeye çalışmak, kolun zorlandığını vücut hisseder ve anlar, buna aldırış etmeyip üstüne gitmek, yine omuz üzerine olan düşmeler bir travma etkisiyle omuzda ki kas yırtılmalarına neden olabilmektedir? ifadelerin kullandı.

 

İçyer omuz hastalıklarının tedavisini şu şekilde anlattı.

İçyer,? eklem içi enjekyonlar yapılabilmektedir. Faydası kişiye göre değişiyor. Böyle hastalara fizik tedavi programına alıyoruz. Fizik tedavide bölgeye bir takım akımlar vererek kas eklemlerini açmaya yönelik hareketlerle omzu açmaya çalışırız. Hastaların bir kısmından yanıt alabiliyoruz. Hastalarda bu süreçte 1 ile 2 yıl arasında devam edebilmekte. Üçüncü yıla girdiğinde kendinde çözülebilmektedir. Fizik tedavide çözülememişse kendinde çözer fakat bu uzun bir süreç? dedi.

Omuz hastalığı olan kişilerin uyku pozisyonlarının önemli olduğunu söyleyen İçyer, en az 2 ay omzun üzerine yatmamak gerektiğinin altınız çizdi, uykusu ağır olan hastalarda da kol ve gövde arasına yastık koyulması gerektiğini belirtti.

 

BEYİN DAMARLARININ TIKANMASI SONUCU OLUŞUR

İnme hastalığı ile ilgili bilinmesi gereken hususlara da değinen İçyer, inme?nin beyin damarlarının tıkanması sonucu meydana geldiğini dile getirdi.

İçyer, ? inme, beyin kan damarları tarafından beslenir, beyine giden kan damarlarının herhangi bir nedenden dolayı tıkanması ya da damarda ki bir takım sıkıntılar nedeniyle incelmesi ya da damarda oluşmuş olan küçük baloncukların çoğunlukla tansiyon, şeker hastalıkları, sigara içimi gibi nedenlerin üst üste binmesiyle yırtılması sonucu bir kanamanın meydana gelmesi ve beynin kan damarıyla beslenen dokusunun beslenememesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır?dedi.

Kan damarının beslediği bölgeye göre çok çeşitli inmeler meydana geldiğini söyleyen İçyer, konuşma bozukluğu, vücudun tek tarafında his ve güç kaybı, bilinç kaybı gibi şekillerde karşılaşılabileceğini dile getirdi.

 

İçyer,? en önemli neden şeker ve tansiyon hastalığı, kan yağlarının yüksek olması, kolstrolün yüksek olması, sigara içiciliği, bunlar 4 büyük faktör. Alkol tüketimi, tamamen hareketsiz yaşam içerisinde olmak, kimi hastalarda genetik faktörler söz konusu olabilmektedir? şeklinde konuştu.

 

 

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.