Yeni Doğan Bebeklerde Göz Kanseri Tehdidi

Yeni Doğan Bebeklerde Göz Kanseri Tehdidi

Bolu Özel Çağsu Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Murat Kılıç, Düzce TV ekranlarında yayınlanan Sağlık Rehberi programının konuğu oldu.

Düzce TV ekranlarında her hafta seyircisiyle buluşan Sağlık Rehberi Programının bu haftaki konuğu Bolu Özel Çağsu Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Murat Kılıç oldu.

Özellikle yeni doğan bebeklerde görülen göz kanserinin, ilerlemesi durumunda hastayı kör edeceğini vurgulayan Op. Dr. Murat Kılıç, hastalığın genetik olduğunu ve ailelerin mutlaka çocuklarını göz muayenelerini düzenli yaptırmaları gerektiğinin altını çizdi.

Akıllı mercek nedir?

Op. Dr. Murat Kılıç, son dönemlerde göz hastalıkları tedavisinde popüler tedavi yönetimi olan Akıllı mercek hakkında bilgiler verdiği konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Akıllı mercek normalde katarakt ameliyatında kullandığımız göz içi merceklerin geliştirilmiş bir formu. Normal standart katarakt ameliyatı uzun yıllardır tüm dünyada yapılıyor. Ameliyatın sonunda göz içine yapay bir mercek yerleştiriliyor.  Bu hastayla beraber ömür boyu giden bir mercek. Belirli bir zaman sonra bu merceği alıp yenisini yerleştirmek pek mümkün olmuyor çünkü riskli bir durum. Akıllı mercekler bu göz içine yerleştirilen merceklerin yeni teknolojik halleri. Normal koyduğumuz standart mercekler hastalara uzağı eskisi gibi görmeyi sağlarken yakın için mesela gözlük kullanmalarını tavsiye ediyorduk. Ancak şimdi bu akıllı mercekler sayesinde hem yakın hem orta mesafede ve uzak mesafede iyi bir görüş sağlayıp bir ameliyatla hem yakın hem uzak gözlüklerden kurtulma şansı bize sunmakta. Son yıllarda baya bir popüler oldu akıllı mercekler ve teknolojinin gelişmesiyle ve yapılan ameliyatların sonucunun iyi gelmesiyle birlikte biraz daha yaygınlaştı.”

Nasıl güneş gözlüğü satın almalıyız?

 Işık hassasiyetlerinin hangi durumlarda ortaya çıktığını ve bu hassasiyetlere karşı hangi önlemlerin alınmasını gerektiği paylaşan Op. Dr. Murat Kılıç şunları söyledi:

“Kataraktta ışık hassasiyeti çok fazla oluyor. Akşamları mesela araba kullanırken, televizyon izlerken ya da kötü ışıkların geldiği durumlarda hassasiyet biraz daha artabiliyor. Göz arkası rahatsızlıklar genellikle az görmeyle beraber ışık hassasiyetine daha fazla sebep olabiliyor. Önce ışık hassasiyetinin neden kaynaklandığını buluyoruz ve buna göre tedavi veriyoruz. Yazın özellikle güneş gözlüğü zaten öneriyoruz. Bu katarakt gelişimi, sarı nokta gelişimi, gözün ön tabakası etkilenmesi durumu gibi durumlarda güneş faktörü önemli. Güneş gözlükleri UV faktörünü engelleyen gözlüklerden öneriyoruz.”

Şeker hastalarına önemli uyarı!

Şeker hastalarının kendilerini bilmelerek ve beslenmelerine dikkat ederek hastalığın ilerleme ve göz dokularına zarar vermelerinin önüne geçilebileceğini vurgulayan Op. Dr. Murat Kılıç; “Şeker hastalarının kendini bilmesi çok önemli. Çünkü yaptığımız tedaviler durdurma amaçlı. Şeker bozuk olursa damarlar tekrar bozulursa tekrar müdahale gerektiriyor.” ifadelerinde bulundu.

Göz kanseri en çok hangi yaş grubunda görülüyor?

Göz kanserinin özellikle küçük yaştaki çocuklarda görüldüğünün altını çizen Op. Dr. Murat Kılıç, son olarak şunları söyledi:

“Göz kanseri dediğimiz durumlarla da karşılaşıyoruz. Asıl bizim göz kanseri dediğimiz yeni doğan ve küçük bebeklerde daha çok görülüyor. Tabii ki çoğu genetik. İleri yaşlarda ise damar tabanlarından kaynaklı melenom dediğimiz kanserler daha çok oluyor. Gözün her yerinde bunu görebiliyoruz. Tedavisi kitlenin boyutuna bağlı oluyor. Bu nedenle ailelerin doğumdan sonra çocuklarının göz muayenelerini yaptırması önem arz ediyor. ”

Haber: H. DURNA

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.