Herkes Normalleşti Kahvehaneciler Normalleşemedi

Herkes Normalleşti Kahvehaneciler Normalleşemedi

Pandemi sürecinde alınan tedbirlerden en çok etkilenen kesim hem aylarca kapalı kalarak hem de eğlence oyunları kaldırılan kahvehaneciler oldu. Kahvehanede yiyecekte satmak yasak olunca kahvehaneci esnafı sadece sattığı çay ile ayakta kalmaya çalışıyor. Bu durumdan şikayet eden Düzce Otelciler ve Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Osman Ataseven, eğlence amaçlı oyunların açılmasını ve esnafın sorunu olan birçok konuyu dile getirdi. Ataseven ayrıca AK Parti Olağan Kongresi için Ankara’ya giden AK Partililerin görüntülerine de değinerek, “Görüntüleri görünce bedel ödeyen kahveci esnafımın canı yandı” dedi.

Korona virüs tedbirleri çerçevesinde 16 Mart 2020 tarihinden sonra kepenklerini kapatan kahvehaneciler kontrollü normalleşme sürecinde de ayakta kalmaya çalışıyor. Alınan tedbirler çerçevesinde kapasitelerinin yüzde 50’si kadar müşteri kabul edilen, eğlence amaçlı oyunların yasaklandığı kahvehanelerde, esnaf sadece çay satabiliyor ve sattığı çay ile vergileri de dahil harcamalarını döndürmeye çalışıyor.

"Taşıma suyla hayatımızı idame ettiremiyoruz"

Konu hakkında açıklama yapan Düzce Otelciler ve Kahveciler Odası Başkanı Osman Ataseven, "Biz oda olarak pandemi dönemi girdiğinden beri, yani 16 Mart 2020 tarihinden bu yana yapabildiğimiz ufak tefek şeyler vardı. Bunlar dezenfektanlarını verdik, maskelerini verdik, her üyemize 500 ve bin litre kolonyalarını hediye ettik. Bu dönem içinde belediyemizle istişareye girip üyelerimizin bin TL’lik alışveriş çeki almalarını sağladık. Ayrıca devletimizin vermiş olduğu kira desteklerinden faydalanmalarına yardımcı olduk. Gelir kaybı olan üyelerimizin işlemlerini bizzat odamız üzerinden yaparak bu yardımları almalarını sağladık. Devletimize ve belediyemize yaptıkları yardımlardan dolayı teşekkür ederiz. Çünkü kahveci esnafımız kapandığı 16 Mart tarihi itibarıyla bütün kesimleri içinde en mağdur olan kesim. Odamıza bağlı bütün kollardaki işletmelerin hepsi mağdur duruma düştü. Muhtaç duruma düştüler. 3 Ay sonra kısmen açıldık ama bu bize oyunlar olmadığı için hiç yeterli gelmedi. Tekrar kapandık. İkinci badireye girdiğimiz zamanda bütün üyelerimiz oyunlar olmadığı için daha zor şartlar altında kaldı. Ellerinde avuçlarında da gerçekten bir şey kalmadı. Üzülerek söylüyorum. Arkadaşlarımızın gelirleri olmadığından dolayı giderlerini karşılamak için kimisi arabasını sattı, elinde avucunda satabileceklerini sattı. Çok üzülüyorum ama bir arkadaşımızın da evini sattığını biliyorum. Hayatlarını bu şekilde devam ettirmeye çalıştılar. Devletimizin ve belediyemizin vermiş olduğu ufacıkta olsa yardım bizim arkadaşlarımızı memnun etti. Ancak bizi taşıma suyla hayatımızı idame ettiremiyoruz. Biz işimizi istiyoruz. Bizde diğer esnaflar gibi kendi işimizi, kendi aşımızı kazanmak istiyoruz. İstihdam oluşturmak istiyoruz. Çünkü bizler kahvehanelerimizde, çay ocaklarımızda, kafelerimiz de istihdam oluşturan bir kesimiz. En az çay ocaklarımızda, kahvehanelerimizde 2-3-4 kişi istihdam etmek zorunda. Şu pandemi döneminde işimizi de kaybettik, aşımızı da kaybettik. Şu anda üyelerimiz bu durumda kendilerine bakamıyor. İşlerimizi yeniden eski haline getirebilmek için ülke genelinde federasyonumuza bağlı tüm üyelerimiz adına oyunlarımızın açılmasını talep ediyoruz. Oyunlar açılmadığı sürece kahvehaneci esnafımız komadan çıkamayacak. Cansuyuyla falan bu işler olmuyor” diye konuştu.    

Korona virüsü oyunlar yaymıyor

Düzce Otelciler ve Kahveciler Odası Başkanı Osman Ataseven, tedbirler çerçevesinde kahvelerin kapalı olmasına ve oyunların yasak olmasına rağmen korona virüs vakalarının arttığını belirterek şunları söyledi: “Düzce’de 265 tane kahvehane var. Bunların yüzde 60 kısmen açık gerisi kapalı. Bunlarda oyun olmadığı için kapalı. Açık olan yerlerde de oyun olmadığı için zaten müşteri gelmiyor. Kahvehanelerimiz boş, masalarımız boş. İnsanın olmadığı yerlerde virüs nasıl yayılır ben buna anlam veremiyorum. Şimdiler de yapılan kongreleri, toplantıları görüyoruz. Oralardaki kalabalıkları gördüğümüz zaman şaşırmamak mümkün değil. “

“İçimiz sızladı, canımız yandı”

Dün Ankara’da yapılan AK Parti Olağan kongesinde ekranlara yansıyan görüntülerin aylardır kapalı olan kahvecilerin canının yaktığını söyleyen Osman Ataseven; “Dün yapılan genel kurulu gördükten sonra bize verilen en fazla 300 kişiye kadar kongrelerin yapılabilmesi kararlarını da düşününce gerçekten içimiz sızladı, canımız yandı. Ben buraya fazla girmek istemiyorum ama o görüntüleri görünce kahvehanelerde oyunların açılmamasını içimiz yanarak seyrediyoruz, üzülerek seyrediyoruz. Oradaki görüntüleri görünce 3 kişi 5 kişi gelmemiş kahvehanelerimize oyun verilmemesine üzülüyoruz. Bizi asıl üzen konuda budur. Bizim kahvehanelerimiz kapalı korona virüs nereden yayılacak. Olmayan yerden yayılır mı? Şu anda korona virüs yayıldı ama kahvehanelerimiz kapalı. Demek ki bu korona virüs, üyelerimizden yayılmıyor” diye konuştu.

Kahvehanecileri taleplerini de dile getirdi

Üyelerinin yeniden normal hayata dönebilmeleri için talepleri olduğunu dile getiren Osman Ataseven; “Üyelerimizin birtakım talepleri var. Onları 4 milletvekilimize de illetim. Halende iletmeye devam ediyorum. Bunlar dosyalarda 27 tane olarak açıkladık. Bunların 7 tanesi kabul gördü diğerleri ise pandemiden dolayı kabul görmedi. Fakat devletimizden öncelikli taleplerimiz var. Onları da kısa özetlersem,

1- Kahvehanelerimizde eğlence amaçlı oyunların oynanması, oyunlar açılmadığı sürece bizim kahvehanelerimiz çiçeksiz bahçeden barettir.

2- Talebimiz ücretli spor kanallarının şartlarının düzenlenmesi. Çünkü o kanallar pahalı. Kahvehanelerimizin açma kapama saatleri sabah 07.00 akşam 19.00. Ancak maçlar akşam oynanıyor. Akşam kahvehanele4rin kapanması ise esnafımızı mağdur ediyor.

3- Esnafımızın durumu ciddi olarak sıkıntıda olduğu için en az 6 ay7 ödemesiz ve faizsiz kredi talebimiz var.

4- Esnafımızın SGK, bağkur, vergi, sigorta primlerinin 1 yıl faizsiz olarak ertelenmesini talep ediyoruz.

5- Esnafımızın ödemiş olduğu kira stopajı, kdv, muhtasar vergi, eğlence vergisi, tabela ve çevre temizlik vergilerinin ertelenmesi,

6- Elektrik, su, doğalgaz vs faturalarının pandemi süresince ertelenmesi,

7- Ödenemeyen faturalardan dolayı esnafımızın elektrik ve suyunun kesilmemesi, doğalgaz aboneliğinin iptal edilmemesi,

8- Sektörümüz işletmelerinin de KOSGEB kredisi kapsamına alınması,

9- Esnafımıza yapılan Gelir Kaybı desteklerinin en az 3 ay süre uzatılması,

10- Açık olan kır bahçesi gibi yerlerde yapılan nişan/nikah ve düğünlerde sürenin uzatılması ve katılımcı sayısının mekanın büyüklüğüne göre arttırılması

11- Esnafımız adına gelir kaybı desteğinin 3 ay daha uzatılmasını

başlıca taleplerimizdir” diye konuştu.

  Osman Ataseven ayrıca; “Benim esnaflarımızdan, odamıza bağlı üyelerimizden bir ricam var. Tüm bu kısıtlamaların ve yasakların sorumlusu biz oda başkanları değiliz. Biz devletimizden üstün değiliz. Bizler yasalar çerçevesinde yöneticilik yapıyoruz ve bize gelen bilgileri size iletmekle mükellefiz. Bununda böyle bilinmesinde fayda var diyerek ben oda başkanı olarak bütün üyelerime göstermiş oldukları sabır ve metanetten dolayı sonsuz teşekkürler ediyorum. Maske Mesafe ve Hijyen kurallarına daha fazla riayet etmelerini tavsiye ediyorum. Koronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. hepinizi en derin saygı ve hürmetlerimle selamlıyorum” dedi.

Haber: S. AKYOL - H. DURNA


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!
OKUYUCU YORUMLARI
26.03.2021
11:58

Kahveciler simarmayin

Katılıyorum   Katılmıyorum
%56,25
Ysf


Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.