Balıkçılar Hamsi Yasağının Kalkmasını Bekliyor

Balıkçılar Hamsi Yasağının Kalkmasını Bekliyor

– Karadeniz’de hamsi avlanmasının geçici olarak yasaklanmasının süresi kısa bir süre sonra sona erecek. Geçtiğimiz yıl 2 ila 3 milyon ton hamsinin çıktığı Karadeniz’de bu rakam daha yüksek seviyelerde bekleniyor. Balıkçılar ise milyonlarca ton hamsiyi avlayıp vatandaşlara sunmak için yasağın kalkmasını bekliyor.

  Tarım ve Orman Bakanlığı Karadeniz’de hamsinin boyutlarının yasal avlanma sınırının altında olması nedeni ile Hamsi avını 20 gün yasaklamıştı.

 

Hamsinin kulağına kar suyunun girmesi ve hamsinin en yoğun tüketildiği zamanlarda taze hamsi tezgahlarda yerini alamayınca, balıkçılar vatandaşlara buzhane hamsiyi veya Marmara denizinden çıkartılan hamsiyi satmaya başladı. Bu yıl milyonlarca ton hamsiyi avlamak için yasağın kalkmasını bekleyen tekneler ve takalarda hamsinin en yoğun olarak bulunduğu İstanbul Şile burnu ile Zonguldak Kozlu burnu arasında bekliyor.

  Balıkçı Tuncay Kılıç: “Hamsiler bu yıl göç etmedi”

  Yıllardır denizlerde balık avı yaparak vatandaşlara balıkları ulaştıran Balıkçı Tuncay Kılıç, hamsinin geçtiğimiz yıllarda Doğu Karadeniz’e göç ettiğini fakat bu yıl hamsinin Zonguldak Kozlu’dan Doğu Karadeniz’e gitmediğini belirtti. Kılıç: “ Balık rezervleri bu sezon çok iyi durumda. Normalde sezona palamutla felan başladığımız için bu sene palamutçulukta oldu. Ciddi anlamda palamut oldu. Hamsi de keza çok iyi durumda. İkisi bir arada çok olması az görülebilen bir olaydır. Hem palamutçuluk hem hamsicilik çok şükür bu sene ikiside var. Rezerv olarak hamsi normalde Doğu Karadeniz’den Gürcistan tarafından göç halinde oluyordu. Havadan mıdır, ikliminden midir tam olarak bilmiyoruz ama buralarda çok hamsi var. Ereğli burnundan hamsi ileriye doğu Karadeniz’e geçmedi. Bizde akşama sabaha haber izliyoruz bekliyoruz. Bakanlıktan haber gelirse hemen teknelerimiz ile açılıp balık avına gideceğiz. Bölgede ki insanlara hamsiyi ulaştırmayı bekliyoruz. Balık avının sona ermesine kısa bir zaman geldi. 1-2 aylık zamanımız var. Bu kısa süreç içerisinde herkes inşallah hamsiye doyar” ifadelerini kullandı.

 

  “Şu anda bütün takımlar Batı Karadeniz’de”

  Doğu Karadeniz bölgesine hamsilerin geçmemesinin ardından hamsi avında kullanılan bütün takımlar, takalar ve teknelerin Batı Karadeniz Bölgesi’nde olduğunu belirten Tuncay Kılıç: “   Bu sene Doğu Karadeniz bölgesinde balık kıtlığı var. Palamutta da yine öyle oldu. İklimle alakalı olduğunu düşünüyorum. Bunu tam çözemedik. Bu zamanlarda hamsi oraya göç ediyordu. Oradan Gürcistan ile Rusya taraflarına doğru gidiyordu. Ama şu anda hamsi bu taraflarda. Komple buralarda. Deniz üzerinde avlanma yapan bütün takımlarda İstanbul Şile burnundan Zonguldak Kozlu’ya kadar buradalar. Bu ülkede ki en büyük hamsi motorlarının hepsi şu anda bu bölgede. Onlarda bizim gibi yasağı bekliyorlar. İnşallah akşama sabaha bir hayırlı haber alırız. Ondan sonra bizde hamsi avına başlarız” şeklinde konuştu.

  Türkiye’nin dört bir yanına balıklar bu bölgeden gidiyor

  Geçtiğimiz yıl 2-3 milyon ton çıkan hamsinin denizlerde çok olduğunu bu sene geçen senenin üzerinde olacağını belirten Kılıç, “ Denizde ne kadar hamsi olup olmadığı ile ilgili net bir rakam veremeyiz. Ama hamsi var. Hamsi bol, denizlerde hamsiler yasağın kalkması ile birlikte avlanmayı bekliyor. Özellikle biz burada olduğumuz için bu bölgeye dışarıdan da takımlar geldi. Doğu Karadeniz bölgesine de bu yıl hamsi bu bölgeden gidiyor. Anadolu’ya Hamsi yine bu bölgeden gidiyor. İstanbul’a, Bursa’ya, Ankara’ya da bu bahsettiğim bölgeden hamsi gidiyor. Marmara da felan hamsicilik felan var ama bu sene bolluk var. Hem hamside hem palamutta ciddi bir yoğunluk var” dedi. 

Haber: H. DURNA - E. BEKTAŞ


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.