İmar Afları Ölüme Davetiyedir

İmar Afları Ölüme Davetiyedir

İmar Afları Ölüme Davetiyedir

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şubesi Düzce Temsilcisi Ayşe Emiroğlu mevcut yapı stokunun iyileştirilmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Ayşe Emiroğlu 17  Ağustos depreminin depreme bakış açısının değişmesinde milat olduğunu belirterek “Bu kadar büyük sonuçlar doğuran 17 Ağustos Depremi, depreme bakış açısının değişmesinde bir milat olarak kabul edilmiştir. Yalnızca deprem sonrası yapılacak müdahaleler değil depremden önce alınması gereken tedbirler de tartışılmıştır.

Plansız-çarpık kentleşmenin ve mühendislik hizmeti almayan yapıların ne kadar büyük tehdit oluşturduğu anlaşılmış, bu konuda birçok kurum ve kuruluş tarafından neler yapılması gerektiği konusunda çalışmalar yapılmış, bu çalışmalar birleştirilerek strateji ve eylem planlarına dönüştürülmüştür” dedi.

 Mevcut yapı stokunun bir an önce iyileştirilmesi gerektiğinin altını çizen Ayşe Emiroğlu “2011 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konan ve 2012-2023 yıllarını kapsayan "Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı"nda (UDSEP) alınan kararların uygulamaya geçirilmesi depreme hazırlık konusunda en önemli çaba olacaktır.

 Mevcut yapı stokunun envanterinin çıkarılması konusundaki çalışmalar hızlandırılmalı, mevcut durum tespit edilerek acilen güçlendirilmesi veya yenilenmesi gereken binalar belirlenerek bir plan doğrultusunda yapı stokunun depreme dirençli hale getirilmesi sağlanmalıdır.

Yapı Denetim Sistemi Düzenlenmelidir

 Emiroğlu yapı denetim sisteminin düzenlenmesinin önemine vurgu yaparak “ Sağlıklı işleyen bir sistemde planlama, projelendirme, üretim ve denetim hizmetleri birbirinin tamamlayıcısı olarak düşünülmeli buna göre de İmar Kanunu başta olmak üzere Yapı Denetim Kanunu, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ve ilgili tüm Kanunlar ve bağlı yönetmelikleri kamu yararı ilkesi gözetilerek ve bütüncül bir anlayışla yeniden düzenlenmelidir” diye konuştu.

Kentsel Dönüşüm Kentsel Kıyım Oldu

Düzce’de yenilenmeyi ve güçlendirilmeyi bekleyen onca yapı varken kentsel yenileme ve kentsel dönüşümün gayrimenkul piyasasının talepleri doğrultusunda hayata geçirildiğini söyleyen Emiroğlu “Kentsel dönüşüm riskli yapıların dönüştürülmesi şeklinde değil, rant değeri yüksek bölgelerde yapılaşma olarak gerçekleşmektedir. Öyle ki boş arsalar üzerinde kentsel dönüşüm yapılmaktadır” şeklinde açıklama yaptı.

İmar Afları Ölüme Davetiyedir

Emiroğlu imar aflarının ölüme davetiye çıkarmak olduğunun altını çizerek “Ülkemizde imar afları kaçak yapılaşmanın en önemli teşvik unsurlarından birisi olmuş, toplumun sağlıklı ve güvenli konutlarda yaşamasını belirsizliğe sokmuştur.

Devletin bir binaya iskan ruhsatı vermesi vatandaşına o yapıda güvenle oturabileceği yönünde güvence sunması anlamına gelir. Oysa mühendislik hizmeti almamış bu yapıların, doğa olayları karşısında hasara uğramaları halinde sorumluluk bu kararı alan devletin, siyasi iktidarın üzerindedir. Her seçim öncesi siyasi ikbal uğruna gündeme getirilen imar affı uygulamalarına son verilmeli, imar affından yararlanan yapılar denetlenmelidir” dedi.

“Göreve hazırız”

Odanın tüm bilimsel-teknik birikimlerle, sahada edindiği tecrübe ve yetişmiş kadrolarıyla, başta deprem olmak üzere doğa olaylarının afetlere dönüşmesini önleme konusunda görev almaya hazır olduğunu vurgulayan Emiroğlu “Sorunlar da bellidir, çözümleri de. Yeter ki çözüm için ortaya irade konulsun” diye konuştu.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.