Su Kesintilerinde Halkımızın Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

Su Kesintilerinde Halkımızın Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

Su Kesintilerinde Halkımızın Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

Düzce Belediye Başkanılığı Halk Sağlığı Merkezinin yapmış olduğu su kesintilerinde vatandaşların dikkat etmesi gereken husuları sıraladı.

 Bina ve konutlarda kullanılan su depolarından temizliği yapılmamış olanlar hemen, daha  sonra  da  belirli  periyotlarla  (kesinti  olduğu  dönemlerde  3  ayda  bir,  diğer dönemlerde  6  ayda  bir)  temizlenmeli  ve  bakımları  yapılarak  dezenfeksiyonu sağlanmalıdır.

    2.Kesinti olmadığı zamanlarda da suyun depodan kullanımı sağlanmalıdır.

    3.Mahalle  aralarında  kuyu,  tanker,  bidon  v.b.  kaynaklardan  içme  suyu  temin edilmemelidir.

    4.Evlerde  ihtiyaç  fazlası  su  depolanmamalıdır.  Depolanan  veya  saklanan  sular  ağzı kapalı temiz kaplarda ve  güneş  görmeyen serin  yerde muhafaza  edilmelidir. Sular gelse  bile  öncelikle  depolanmış  sular  tüketilmeli,  geniş  kapaklı  musluklu  bidonlar tercih edilmeli, temizliği sürekli kontrol edilmelidir.

    5.Kesinti sonrasında şebekeye verilecek su berraklaşıncaya kadar 3-5 dakika akıtılmalı, akıtılan suyun israf edilmemesi için tuvalet vb. yerlerin temizliğinde kullanılmalıdır.

    6.Kesinti  süresince  şebeke  suyu  içme  amaçlı  kullanılacak  ise  tercihen  1-2  dakika kaynatılıp, soğutularak kullanılmalıdır.

    7.Beslenme  amacı  ile  evlere  giren  ve  çiğ  tüketilen  her  türlü  sebze  ve  meyvenin yıkandıktan sonra %1’lik klor solüsyonundan 1  lt  suya  20-30 damla damlatılarak 30 dakika  bekletilmelidir.(%1’lik klor solüsyonu1 bardak çamaşır suyunun üzerine 9 bardak normal su konularak kolayca hazırlanır. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta kullanılan çamaşır suyu herhangi bir katkı maddesi içermemesi  ve %10 aktif  klor “sodyum hipoklorit” içermelidir.  Konuyla  ilgili  güçlüklerde  en  yakın  sağlık kuruluşuna başvurularak bilgi alınmalıdır. )

    8.Ambalajlı su (pet, bardak, cam şişe ve damacana) kullanılacaksa Sağlık Bakanlığından ruhsatlı olmasına dikkat edilmelidir.

    9.Damacanalardan  su almak için kullanılan pompalar, 15 günde bir %1’lik klorlu su içerisinde 30 dakika bekletilmeli ve içerisinden %1’lik klor solüsyonu geçirilmelidir.

   10.Evde depolanmış sularda bebeklerin ve çocukların boğulma tehlikesine karşı gerekli tedbirler alınmalıdır.

   11.Kişisel temizliğe özellikle el temizliğine mutlaka dikkat edilmelidir.

   12.Sahteliğinden şüphelenilen ambalajlı sular ile ilgili şikayetler Sağlık Müdürlükleri ile Sağlık Bakanlığının 184 nolu telefon hattına iletilmelidir.

   13.Kesinti, arıza, açıkta su satılması, su depoları ve diğer hususlar ise belediyelerin ilgili birimlerine iletilmelidir.

   14. Görülebilecek ishal vakalarında mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

   15. Kaynağı bilinmeyen buzların kullanılmasından ve tüketilmesinden kaçınılmalıdır.

   16. Özellikle su kesintilerinin hemen sonrasında kullanılan sularla banyo yaparken duş kullanılmamalı, dökme tarzı banyo yapılmalıdır.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!
OKUYUCU YORUMLARI
1.07.2022
13:02

Sular gelseydi söylenenler bişe değil yapılırdı 14bolge

Katılıyorum   Katılmıyorum
%59,63
İsimsiz


Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.