En Kirli Havayı Düzceliler Soluyor

En Kirli Havayı Düzceliler Soluyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hava Kalitesi İzleme Merkezi’ne bağlı Sürekli İzleme Merkezi verilerine göre Düzce’nin havası sağlıksız olarak ölçülürken, Türkiye geneline bakıldığında havası en kirli olan il Düzce oldu.  

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sürekli İzleme Merkezi verilerine göre Düzce’nin hava kirliliği durumu kırmızı alarm vermeye başladı. Bununla birlikte açıklanan verilere göre Türkiye’de havası en kirli olan il Düzce oldu. Düzce’de temiz hava için 0 ila 50 arasında bulunması gereken indeks değeri 174’e çıktı.

Havaların soğumasıyla birlikte özellikle akşam saatlerinde soba ve kalorifer kazanlarının yanması ile birlikte bina bacalarından çıkan kömür dumanı ve pis koku Düzce’de hayatı olumsuz etkiliyor. Düzceliler bir yandan hızla yayılan Korona Virüs’ten korunmaya çalışırken, diğer yandan kirli hava solumaya mahkum ediliyor. Yıllardan beri süregelen bu sorunda karşısında yetkililerden hiçbir açıklama yapılmazken, hava kalitesini iyileştirme çalışmaları adına herhangi bir çalışma da bulunmuyor.

Vatandaşlar bu duruma sosyal medya hesapları üzerinden tepki gösterirken, bir vatandaşın Facebook üzerinden yayınladığı mesaj ise hem güldürdü hem düşündürdü. Nafiz Toprak isimli vatandaş, “Virüs bile nefes almakta zorlanır bu havada” ifadelerinde bulundu. Serdar Güler isimli vatandaş ise yaptığı paylaşımda Sakarya’nın Hendek ilçesinde bulunan Organize Sanayi Bölgesi’nden alınan hava kalitesinin Düzce’den çok daha iyi olduğuna dikkat çekerek, “Hendek OSB bile temiz hava soluyor” dedi.

İzleme merkezi raporlarına göre kırmızı kademeye yükselen hava kirliliği derecesinin ölçümü sonucu ortaya çıkan 174 rakamının karşılığı ise herkesin sağlık etkileri yaşayabilmesine neden olduğu gibi hassas seviyede bulunan yaşlı, hasta ve çocukların ise kirlilikten daha çok etkileneceğine işaret ediyor.

Hava kirliliğinin neden olduğu hastalıkların başında akciğer sorunları, kardiyovasküler sistem rahatsızlıkları ve nörolojik problemler geliyor. Uzun süreli hava kirliliğine maruz kalanların özellikle de otoyol çevresinde oturanların kalp sorunlarında yüzde 24, bu nedenle ölümlerde ise yüzde 76 artış yaşanıyor.

Ayrıca hava kirliliğinin Korona Virüs üzerine etkisi üzerine yapılan araştırmalar da bu kötü durumu gözler önüne seriyor. Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisiyle ilgili bilim insanlarının yaptığı araştırmalar, hastalığı tanımamıza ve önlem almamıza fırsat tanıyor. Harvard Üniversitesi, hava kirliliğinin koronavirüs ölümlerini tetiklediğini ortaya çıkarırken, Bologna Üniversitesi koronavirüsün hava kirliliğine sebep olan katı parçacıklara tutunabildiğini böylece havada uzun süre asılı kalabildiğini ortaya koydu.

Haber: H. DURNA


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!
OKUYUCU YORUMLARI
29.11.2020
18:33

Eeeee bu paraya tapan inan eden sanayiciler yüzunden oluyor.Adamlarin dini imani para.Karacaahmet adam bekliyo.kimse gebermek istwmiyo

Katılıyorum   Katılmıyorum
%52,61
Abdullahi gaffarkani somgümüş
29.11.2020
16:56

akp mhp li vekiller ve bld ye başkanına göre yanlış haber. Hizmetlerini çekemiyorlar.!!!

Katılıyorum   Katılmıyorum
%53,77
yığılcalı
29.11.2020
14:40

Bunu unutma Düzce

Katılıyorum   Katılmıyorum
%50,00
Halil
29.11.2020
11:22

Haberin yok ölüyorum şarkısını armağan ediyorum o yetkililere

Katılıyorum   Katılmıyorum
%59,51
Yetkisizler
29.11.2020
10:45

Çavuşlar mahallesinde her sabah araclarimizin uzeri ahsap tozu ile kaplaniyor. Son bir yildir, iyice artti, zehirleniyoruz, kimse ilgilenmiyor

Katılıyorum   Katılmıyorum
%51,16
Cavuşlar


Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.