Soba Satışları Pandemiye Takıldı

Soba Satışları Pandemiye Takıldı

Hava sıcaklıklarının düşmesi kış mevsiminin kendisini iyiden iyi hissetirmesiyle scak ev ortamı isteyenler sobacıların yolunu tuttu. Ancak Düzce’de soba satışlarını pandemiye bağlı olarak artan fiyatlar ve doğalgaz vurdu. 55 senedir Düzce’de sobacılık yapan Özhan Bahri Gedik; pandemi nedeniyle soba imalatı yapan firmaların çalışamadığını bunun sonucunda da soba fiyatlarının geçene yıllara göre çok fazla arttığını söyledi.

Kasım ayı geldi, çattı. Hava sıcaklıkları da mevsim normallerinde seyredince insanlar soğuk havalarda ısınmak için doğalgaz kombilerini açtılar. Ancak halen doğalgaz bağlatmayanlar veya sokaklarında doğalgaz olmayanlar ise sobalara mahkum durumda. Ancak sobacıları da bu sene pandemi vurdu. Geçtiğimiz yıllarda uısınmak için soba tercih edenler bu sene artan fiyatlar nedeniyle doğalgaza geçen akrabalarından ve komşularından aldıkları sobalarla idare ediyor.

55 Yıldır Düzce’de sobacılık yapan Özhan Bahri Gedik, soba satışlarının bu sene iyice düştüğünü belirterek, satışların düşmesinin neden olarak doğalgazı yaygınlaşması ve pandemi döneminde artan soba satışları olduğunu belirtti. 55 Yıllık sobacı Gedik; “Soba satışları oldukça kötü. Doğalgazın etkisi çok. Soba modelleri gelişti ama bua rağmen alışverişler çok kötü. Kar marjıda az. Çok eskiden beri tamirat, tadilat, satış mesleğimiz can çekişiyor. Bu iş kolunda yeni eleman yetiştiremiyoruz. Ne çırak, ne kalfa hiç birisi bulunmuyor. Bütün köy yerlerinde sobacılar var. Nalburlar var. İnsanlar nalburlara giderek ihtiyacı olan sobaları onlardan bile alabiliyor. Sobalar odun ağırlıklı ve kömür ağırlıklı ve fındık kabuğu ağırlıklı olarak ayrılıyor. Hepsinin yeri de ayrıdır. Kömür yakıtlılarda içi tuğlalı olmalıdır. Sobalarda çağın gereklerine uyarak değişime uğradı. Yeni model sobaların dışların camlı, fırın kısımları camlı modeller, şömineli modeller haline geldi. Daha çok eski sobaları değerlendiriyorlar. Evine doğalgaz bağlatan komşusuna, akrabasına, eşine dostuna sobalar veriyorlar. O nedenle biraz da düşüş var. Bu nedenle büyük firmaların çoğu kapandı. Nostalji olsun diye alanlar var ama çok az. Soba fiyatları da çok yüksek” dedi.

Özhan Bahri Gedik, soba fiyatlarındaki artışı da dile getirerek; “Pandemi nedeniyle soba fiyatları geçen yılla göre çok arttı. Pandemi nedeniyle üretici firmalar soba üretemedi. Çalışanları korona olan bu nedenle çalışamayan firmalar oldu. Bu da soba fiyatlarını artırdı. Halende birçok büyük firma soba siparişini yetiştiremiyor. Buda piyasaları olumsuz etkiliyor” dedi.  

Haber: S. AKYOL


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!
OKUYUCU YORUMLARI
8.11.2020
21:57

Bu adam nerden 55senedir sobacılık yapıyor yalan eski halin karşısında çayın kıyısında gazoz satardı benim yaşım 41bir oradan biliyorum

Katılıyorum   Katılmıyorum
%50,92
Murat


Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.