Milyonlarca ev kadınını ilgilendiren sosyal güvenlik ve emeklilik düzenlemelerini içeren kapsamlı bir kanun teklifi TBMM’ye sunuldu. Teklifte, evde karşılıksız olarak yürütülen bakım ve temizlik işlerinin sosyal güvenlik kapsamında değerlendirilmesi, primlerin Hazine tarafından karşılanması ve geçmiş yıllar için borçlanma hakkı verilmesi öngörülüyor.
SGK Başuzmanı İsa Karakaş’ın aktardığı bilgilere göre 40 maddelik teklif, ev kadınlarının yanı sıra ev hizmetlerinde çalışanlar ve bakım verenlere yönelik çeşitli düzenlemeler içeriyor.
PRİMLERİN HAZİNE TARAFINDAN ÖDENMESİ ÖNERİLİYOR
Teklifin dikkat çeken maddelerinden biri ev kadınlarının emeklilik ve sağlık sigortası primlerinin Hazine tarafından karşılanması. Düzenlemenin yasalaşması halinde isteyenlerin ek prim ödeyerek ileride bağlanacak aylıklarını artırabilmelerine de imkan verilmesi öngörülüyor.
Geçmişte evde geçirilen ve sigortasız kalan dönemler için ise borçlanma hakkı getirilmesi teklif ediliyor. Böylece belirlenen şartları sağlayan kişilerin geçmiş yılları emeklilik hesabına dahil edebilmesinin önü açılacak.
EV HİZMETLERİNDE ÇALIŞANLARA DA DÜZENLEME
Teklifte ev hizmetlerinde çalışanların İş Kanunu kapsamına alınması, kıdem tazminatı ve izin gibi haklardan yararlanabilmesi de yer alıyor. Ayrıca 30 günden uzun süren ev işlerinde yazılı iş sözleşmesi yapılması öngörülüyor.
Evde hasta veya yaşlı bakımı yapanlara destek hizmetleri verilmesi, geçici bakım imkanlarının oluşturulması ve belediyelere kreş, yaşlı bakımevi ile mola evi açılması konusunda görev verilmesi de teklifin maddeleri arasında bulunuyor.
Düzenleme şu aşamada kanun teklifi niteliğinde. Bu nedenle teklifin içerdiği emeklilik, prim ve borçlanma hakları henüz yürürlüğe girmiş değil. Düzenlemelerin uygulanabilmesi için TBMM’de kabul edilerek yasalaşması gerekiyor.


