Öztürk Çiftçilerin Taleplerini Bayraktar’a İletti

Öztürk Çiftçilerin Taleplerini Bayraktar’a İletti

Öztürk Çiftçilerin Taleplerini Bayraktar’a İletti

Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından online yapılan ziraat odaları başkanları toplantısında Düzceli çiftçilerin sorunları TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’a iletti. Fındık üreticisinden, çeltik üreticisine kadar çiftçilerin beklentilerini sıralayan Öztürk, çözüm noktasında destek istedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği, illerde bulunan ziraat odası başkanlarıyla online toplantı gerçekleştirerek bölgelerinde yaşanan sorunları iletmelerini ve çözüm önerilerini istedi. TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar’ın da katıldığı toplantıda konuşan Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, Düzceli çiftçilerin sorunlarını anlattı.

Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk; “İlimizde 627 bin dönüm alanda fındık, 50 bin dönüm alanda dane mısır, 50 bin dönüm alanda slaj mısır, 4 bin dönüm alanda çeltik, 4 bin dönüm alanda bal kabağı 15 bin dönüm alanda buğday üretimi yapılmaktadır. İlimizde üretilen ürünlerden çeltik ve dane mısır kurutma tesisi olmadığı için üreticilerimiz çeltik kurutmak için Balıkesir Gönene çiftçiler gitmekte buda maliyeti arttırmaktadır.  TMO’dan ilimize kazandırılacak olan kurutma tesisi sorunumuzu çözecektir. Mısır kurutmada da iki tüccarın insiyatifine kalmıştır. Ayrıca Türkiye’nin bazı vilayetlerine verilen Tohum Desteğinden Düzce istifade etmemektedir. Tohum desteği bizlere de verilmelidir” dedi.

  Amerikan Beyaz Kelebeği ile mücadele için makine alındı

  Öztürk, çiftçilerin korkulu rüyası olan Amerikan Beyaz Kelebeği ile mücadele için makine desteğinde bulunduklarını ifade ederek “Talimatınız üzerine Amerikan Beyaz Kelebeği ile mücadele için 6 odamızın katkıları ile 75 bin TL değerinde makina alınmış ve bu makine Tarım İl Müdürlüğüne hibe edilmiş, 2020 yılında başarılı bir şekilde çalışma yapılmış, çiftçilerimizin de odalarımızla ilgili memnuniyetlerini duymaktayız” dedi.

  Çiftçilerin durumu her yıl kötüye gidiyor

  Öztürk, yapılan zamlarla çiftçilerin durumunun her yık kötüye gittiğine dikkat çekerek “Sayın Genel Başkanım girdi maliyetlerimiz çok yüksek olup tohum, mazot, gübre, ilaç her yıl %40 oranında zamlanırken biz çiftçiler ürüne aynı oranda kazanç elde edemiyoruz. Çiftçilerin durumu her yıl daha kötüye gitmektedir. Bankalardaki borçlarımıza gelince ivedilikle faizsiz borç yapılandırılıp yıllara bölünerek ödeme takvimi sunulmalıdır. Buna özel bankalarda dahil edilmelidir” dedi.

  Hayvancılıkta kaba yem konusunda iyi noktadayız ama!!!

  Öztürk, Düzce’nin hayvancılıkta kaba yem konusunda iyi noktada olduğunu ancak kesim fiyatında düşüş yaşandığını belirterek “Hayvancılıkta Düzce olarak kaba yem üretiminden dolayı iyi bir noktadayız. Ancak 2 ay önce kesim 40 TL iken bugün 34 TL civarındadır. Ne oldu da ucuzladı!!!  market fiyatlarında hiçbir indirim yok bütün fedakarlıklar neden hep çiftçiden bekleniyor, yem fiyatlarının durumu belliyken” dedi.

  Alan bazlı destek konusunda iyileştirme yapılmıyor

  Son olarak fındık üreticisinin de sorunlarını dile getiren Öztürk, “5 yıldır Alan Bazlı gelir desteğinde hiçmi iyileşme yapılamadı çiftçilerimizde bu konudan rahatsızdırlar. Bağkur prim borçlarının da  çok yüksek olduğu gelen şikayetler arasındadır. Sayın Genel Başkanım hiçbir vilayetinde olmayan sorun silah ruhsatlarının imzalanmamasıdır.  Meclis ve Yönetim Kurulu üyelerimizin ruhsatları sabıkaları olmamasına rağmen imzalanmıyor bu konuda sizden yardım diliyoruz” dedi.

Haber: Tezcan Solmaz


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.